Fem tips for en universelt utformet video

Line Pehrson-Papadopoulou, Illustrasjon.

Forfatter: Line Pehrson-Papadopoulou

Ekspert på universell utforming av ikt og UX-designer

Lesetid 4 minutter

Artikkel

Hvordan bør du tenke når du lager en inkluderende video? Universell utforming og EUs webdirektiv (WAD) stiller krav til at materialet vi publiserer skal nå ut til et bredt publikum. Men hvordan kan vi sikre at videoene våre er inkluderende? Her deler vi fem nyttige tips.

I stadig flere bransjer er det nødvendig å ha inkludering og universell utforming i tankene når vi skaper materiale og innhold for digitale grensesnitt. Dette gjelder også videoer. Vi må bli bedre til å ta hensyn til ulike seeres evner og behov for å sikre at så mange som mulig kan dra nytte av innholdet vi deler.

Det er viktig å ta ansvar for effekten av innholdet vi lager. For eksempel kan en video med mye flimring og blinkende lys utløse anfall hos en seer med epilepsi. Hvis vi ikke inkluderer undertekster, vil en døv seer ikke kunne forstå det som blir sagt. Men nå til tipsene!

Filmavspiller med filmbeskrivelse, undertekster og synstolkning, illustrasjon.

Tips for en inkluderende video

1. Formidle det som høres med tekst

Personer med nedsatt hørsel, samt de som befinner seg i en situasjon der de ønsker å forstå innholdet uten å aktivere lyden (for eksempel i offentlig transport), vil dra nytte av teksting i videoen. Vær sikker på å tekste dialoger og all annen viktig lyd som er nødvendig for å forstå innholdet.

2. Formidle det som sees med lyd

Beskriv det som vises på skjermen med, spesielt det som er viktig for forståelsen. Dette gir viktige detaljer for seere som ikke kan se, og hjelper dem med å forstå budskapet og hva som skjer i videoen. Presenter det som er avgjørende for forståelsen, for eksempel grafikk som vises eller hvilke personer som deltar. Det er en god idé å inkludere dette i talemanuset ditt.

3. Bruk skarpe kontraster og unngå å kun fremheve detaljer med farge

Ofte bruker vi grafiske elementer som diagrammer, navneskilt og tekster i våre videoer. Disse må ha god kontrast mot bakgrunnen for at personer med nedsatt syn skal kunne få tilgang til informasjonen. Når vi bruker diagrammer, er det også viktig at forskjellen mellom de ulike stolpene ikke kun er basert på farge, da personer med nedsatt fargesyn kan ha problemer med å oppfatte hva som er hva. For å tydeliggjøre stolpene kan ulike mønstre brukes.

Stolpediagram med fire stolper og en unik ikon på hver stolpe, illustrasjon.

Eksempel på diagrammer der stolpene kan skilles ut ved mer enn bare farge.

4. Gi videoen en beskrivelse

Beskriv videoen kort slik at seerne kan danne seg en oppfatning av om de vil se den, uten å måtte starte videoen. Plasser beskrivelsen rett over videoen for å hjelpe brukere av hjelpemidler med å få informasjonen før de får tar valget om å starte videoen. Hvis du har en separat video med lydbeskrivelse eller tegnspråk, bør lenker til slike versjoner også være plasseres først.

5. Test med virkelige brukere

Prøv gjerne å la en kollega, en seer fra din målgruppe, eller enda bedre, en person med nedsatt funksjonsevne, få tilgang til videoen og gi tilbakemeldinger for å forsikre deg om at de kan få tilgang til innholdet.

Forbedre for én, forbedre for mange

Det er viktig å huske at ved å gjøre innhold tilgjengelig for de som har størst utfordringer med tilgangen, forbereder vi også opplevelsen for mange. Jo tydeligere videoene våre er, desto enklere blir det for alle å oppfatte innholdet i en stadig mer krevende verden. Som eksemplet med undertekster for personer som er i kollektivtrafikken.

Tenk på våre brukere og deres ulike evner og de situasjonene de kan befinne seg i når de ser videoen. Dette vil forsikre oss med å sikre at innholdet vi skaper er tilgjengelig for så mange som mulig.

Lykke til med videoproduksjonen din!

Flere artikler

Kontakt

Er du interessert i våre tjenester eller har du spørsmål? Ta kontakt med Daniel så forteller han deg mer!

Postkasse som mottar hvite flygende brev i torrent.